13. March, 2017 Nemanja 0 comments

Najava: Predavanje pisanje za igre

Naredne subote u okviru redovnih seminara radionica kreativnog pisanja, održaću BESPLATNO predavanje o pisanju za igre!

Pisanje za igre je trend koji raste brzinom potražnje novih  sadržaja. Posao kome se predaju scenaristi, pisci, entuzijasti i svi oni koji žele da se oprobaju u osmišljavanju priče za ovaj vid zabave.

Igrao sam dosta igara u životu i kao što sam pomenuo u podkastu KREATIVNOG RADIJA, teško da bih mogao da odaberem omiljenu igru.

Dođite da saznate više o ovoj izuzetnoj i aktuelnoj temi!

Pored elektronskog vida zabave, govoriću i o nečemu slabije poznatom na ovim prostorima.

Nije sve u kompjuteru, postoji nešto i na papiru!

U pravu ste. Svako pisanje obično kreće od papira, ali ja sada mislim na jedan sasvim drugačiji način zabave, koji se u jednakoj meri oslanja na naratorsko umeće.

Fantasy Role Play

Na pomenutom predavanju jedan deo ću sa zadovoljstvom posvetiti ovom vidu zabave, za koji smatram da će opstati uprkos tehnološkom napretku. Zašto?

Zato što nikada ništa neće prevazići moć kolektivne mašte grupe koja se sakupila da fantazira! Takav procesor nije još dugo u planu za proizvodnju.

pribor za role play
Sačuvana dokumentacija čuvene trogodišnje sesije

Fallout. Iskustvo koje sam oblikovao pune 3 godine.

Rat se nikada ne menja! Dogodilo se masovno uništenje sveta. Niko ne zna ko je prvi pritisnuo dugme. Prašina i smrtonosno zračenje su dovršili posao nakon mora plamena koje je sve progutalo. Ali čovečanstvo je otporna gamad, koja i sopstvene napore da se samouništi, uspeva da prevaziđe. Pored činjenice da su se kompanije za proizvodnju, velikih i malih skloništa obogatile u poslednjim godinama pred rat,  zahvaljujući njihovoj gramzivosti deo populacije je opstao. Živeći u skloništima, podzemnim bunkerima koji su u veličini varirali, udomivši između nekoliko stotina do nekoliko hiljada ljudi. Autonomni i opremnjeni obnovljivim resursima, imali su brave podešene da ne dozvole otvaranje dok nivoi radijacije ne posustanu. Prolazile su decenije, ljudi su živeli, umirali, reprodukujući se u uslovima nepreglednih hodnika istovetno  obeleženih. Monotoniju je trebalo pobediti. Edukacija, stroga podela rada, kontrolisanjo ukrštanje i minimalno slobodno vreme. Ali pre svega, osećaj posebnosti i postepena priprema za veliki trenutak otvaranja zaštitnih vrata.

U osnovi ovo je početna premisa igre Fallout, originalno kompjuterske avanture, čiji je matematički model vođenja preveden u vrlo dobar pisani sistem. Igra je popularno rečeno “open source” što znači da je svako može modifikovati po želji. Istini za volju, ja sam to uradio u maloj meri, jer sam samu igru uvek smatrao odličnim balansom za konzumenta. Pripremio sam sve i krenuo da osmislim priču.

Sveska originalne priče

Priča mora vezati igrače! Mora im se useliti u mozak i tamo ostati do…

…Sudnjega dana. Naravno mislim na igru. Originalno radnja Fallouta se dešava u postapokaliptičnoj Americi. Svi smo u tom okruženju igrali i prvi i drugi deo kompjuterske verzije. Početak je kada igrači izađu iz nekog od skloništa i krenu da lutaju svetom koji i nije baš sasvim uništen kako se verovalo. Najpreciznije je opisati ga kao kreativno unakaženog! Zapravo, osim kozmetike distopije i zapleta baziranih na borbi za osnovne resurse, svet liči na sadašnji, ukrašen mutantima, gulovima i drugim karakondžulama koje jure da pojedu igrače.

Da bih sve te odlike koje sam imao na raspolaganju doterao igračima u glavu, odlučio sam da radnju smestim u Bosnu! Da u Bosnu i Hercegovinu, kao deo neke tvorevine Starog kontinenta (nešto slično današnjoj političkoj situaciji) koja je ostala zamrznuta sa okolnim teritorijama pod zastavom Plave alijanse. Crveni Kinezi, koji su dospeli do predgrađa Budimpešte, tu su i ostali, naravno kada su rakete poletele i spustile se nazad. U regionu Bihaća, oko nekadašnjeg aerodroma, baš je bilo zgodno da se sagrade gomile skloništa. Iz jednog od njih, izlaze i moji junaci.

Jedna od mnogih nacrtanih mapa

Lepota je u malim stvarima

Široka slika nikada ne sme biti zapostavljena. Ona igračima daje predstavu da izmišljeni svet zaista postoji. Na mapi koju koristimo, uvek ima nešto tamo gde “delfin iskače iz vode”. To je dobar i stabilan kostur. Oslonac za sve ostalo. Meso, tkivo i boja, jesu ono što se gradi finim i lokalnim detaljima. Tako da su moji likovi odmah zapali u niz problema koji je bio veoma lokalne prirode. Sukobi između susednih skloništa oko teritorije. Obližnja trgovačka postaja, gde postoje sitni reketaši. Ozračena planina sa napuštenom predratnom vojnom bazom (Bihaćki aerodrom) ili udaljena naseobina zlih trgovaca robljem, koji svoju priliku traže svuda. Planine i šume zapadne Bosne su mi odlično poslužile da im predočim sliku o tome gde su i šta rade. Teren, topografske karte, reke, klanci i ostala geografija, nisu mogli istrpeti drastično od rata i svi su ostali tu. Ovo je tonalitetu igre dalo posebnu slast, naročito u kombinaciji sa modernim retro-futurističkim hardverom.

Koristeći realne lokacie bilo je moguće služiti se postojećim mapama i planovima

Ne menjaj konja koji dobija.

Kada sam nakon nekoliko viđanja uvideo koliko je dobar izbor da smestim radnju u ovakav miks, nastavio sam dalje sa još većim žarom. To me odvelo u opušteniji pristup i ludila koja sam kasnije krenuo da ubacujem po modelu specijalnih misija i događaja, koje su svima ostale u sećanju i godinama nakon završetka igre. Danas sa setom prepričavamo događaje kao da smo zaista kroz njih prošli. Kako da nismo, jer zajednička preokupiranost finesama i detaljima, možda je najbliža drugim oblicima kolektivnog iskustva! Dobro, ovde niko nije mogao da nastrada, osim na papiru, ali se o tome danas govori sa ozbiljnom zabrinutošću i količinom smeha.

Nikada nisam doživeo da se toliko sećanja poveže za neku kompjutersku igru. Čak ni za one iz detinjstva, koje smo do iznemoglosti igrali zajedno. Ovo je jedno sasvim drugačije putovanje, koje od srca preporučujem svim iskrenim ljubiteljima, koji su naučili kako se spušta ručna kočnica mozga.

Zato dođite na besplatno predavanje o pisanju za kompjuterske igre, a i za one druge!!!